Gyermek allergiák - Allergológia Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Az allergia – Allergológia Debrecen

Az allergológia Debrecen városában olyan betegségekkel, tünetekkel foglalkozik, amelyek a szervezet intoleranciájaként alakulnak ki bizonyos külső hatásokra. Az allergiás reakciók az immunrendszer hibás erősen eltúlzott védekező reakciói. Olyan külső tényezőkre reagál túlzott védekezéssel, amelyek valójában nem jelentenek valós veszélyt. Az allergén az az anyag, amely ezt a reakciót beindítja. Az allergénekkel többféleképpen is érintkezhetünk, ez alapján az allergiáknak több eltérő típusáról kell beszélnünk. Vannak a légúti allergének, amelyek első sorban légzőszervi rendellenességeket generálnak. Ezek pollenek, por. Az ételallergia bőrtünetekkel és emésztőrendszeri zavarokkal jelentkezik. Az allergia mindenkinél más jelleggel és más erősséggel jelentkezik. Az allergén beazonosítása allergia teszttel történik.

A gyermekekre jellemző allergiák – Allergológia Debrecen

gyermek alleriateszt debrecen Az allergológia debreceni magánrendelőjében felnőtt és gyermek pácienseket egyaránt várunk. A gyermekekre legjellemzőbb allergia az étel allergia.

Az étel allergia a gyerekeknél legjellemzőbben csecsemőkorban és kisgyermekkorban alakul ki. A csecsemők 6-7% – a küzd étel allergiával és ez az arány fokozatosan csak nő. Kialakulásáért leggyakrabban a fehérjeallergének felelősek. Ezek ellenállnak a hőnek, a savnak és a fehérjebontó enzimeknek is. Elég, ha az anyuka táplálékában van ilyen tartalom, az ugyan alacsony mértékben, de az anyatejen keresztül eljut a kicsihez is, és az allergiára hajlamos csecsemőknél már tüneteket is produkál.

A leggyakoribb étel allergének az állati tej, sajátságos fehérnye-test (kazein), tojás fehérje, tojás sárgája, citrusfélék, szója, zab, eper, málna, mogyorófélék, lisztfélék, glutén, húsok, hal. Az ételallergia az allergén kerülésével kordában tartható. Az étel allergiának több típusa van. Az intolerancia az enyhébb változata, ebben az esetben az allergén fogyasztása után puffadás, bélzavarok jelentkezhetnek. Az allergia erősebb változatánál, bőrtünetek, bőrpír esetleg kiütések alakulhatnak ki.

Az étel allergia kialakulása és tünetei – Allergológia Debrecen

A kicsiknél az étel allergia kialakulása legjellemzőbben az alábbi tényezőkre vezethető vissza;
–        az anyatej idő előtti elhagyása
–        emésztőrendszeri gyengeség
–        a bélfal áteresztőképessége
–        a bélflóra egyensúlyának zavara
–        immunrendszeri zavarok, örökletes hajlam
–        a fehérjék, mint például a tej, a tojás, és a lisztfélék korai bevezetése.

Az ételallergia tünetei jellemzően az emésztőrendszerben keltenek zavarokat, de súlyosabb esetekben nem csak hasmenés, és haspuffadás lehet a tünet. Az étel allergia akár középfülgyulladást is okozhat, ekcéma kialakulásának a hátterében is állhat. Az ekcémás betegségek közül ebben az esetben az atópiás ekcéma jellemző. Szélsőséges esetekben a kicsiknél, akár sokkos állapot is kialakulhat. Az étel allergia, ha nincs kezelve súlyos tünetek kialakulásához vezethet, ezért bármilyen a normálistól eltérő tünetet észlel gyermekén keresse az allergológia Debrecen városában található magánrendelőnket.

Pelenkakiütés, csecsemőkre jellemző allergia – Allergológia Debrecen

A csecsemőkre jellemző allergiás eredetű bőrbetegség az pelenkakiütés. Ez azoknál a piciknél alakul ki, akik textilpelenkát viselnek. A pelenkakiütés kialakulásának hátterében azon egyszerű tényező áll, hogy a textilpelenka nem képes felszívni a nedvességet, így nem tudja szárazon tartani a bőrt. A pici bőrének elváltozása annak hatására alakul ki, hogy túl sokáig érintkezik a vizelettel és széklettel. Az allergia bőrpirosodással, kiütések kialakulásával jelentkezik. Alapvetően nem veszélyes betegség, de komplikációjaként bakteriális fertőzések és sarjadzó gombák szaporodhatnak el. A pelenka cserélésének sűrűsítésével és a megfelelő bőrtisztítással a tünetek kezelhetőek, ha azok szövődményessé válnak, mindenképpen szakorvosi segítség kell! Bármilyen kérdése van, keresse az allergológia debreceni magánrendelőjét bizalommal!

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.