Genitalis szemölcs – Nemigyógyászat Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A nemi szervi szemölcs – Nemigyógyászat Debrecen

A nemigyógyászat Debrecen városában található magánrendelőjében gyakran találkozunk a nemi szervi szemölcs problémájával, avagy a genitalis szemölccsel. Ezek a szemölcsök jellemzően a nemi szervek tájékán alakulnak ki. Apró kinövések, amelyek tapintásra puhák. A szemölcsök kialakulásáért a human papillona vírus felelős, azaz a HPV. A vírusnak több mint száz fajtája van. Ezek mind szemölcsös megbetegedéseket okoznak, de közülük csak kevés az, amely a nemi szervi szemölcs kialakulásáért felelős.

A genitalis szemölcsök kialakulása – Nemigyógyászat Debrecen

A vírust nemi úton lehet elkapni. A HPV vírus a nemi szervek környékén kialakult izzadságcseppeken keresztül jut át a partnerre. A betegség lappangási ideje viszonylag hosszú, az első szemölcs a fertőzöttség után legkorábban csak három hónappal jelenik meg, de előfordulhat az is, hogy csak évekkel később alakul ki. A betegséget akkor kapjuk el legnagyobb valószínűséggel, ha olyan személlyel létesítünk szexuális viszonyt, akinek szemölcse van. A vírus a lappangási időben is fertőzőképes, illetve akkor is, ha éppen nincs jelen egy szemölcs sem. A betegség viszonylag gyors terjedése is erre vezethető vissza.

Genitalis szemölcs – Nemigyógyászat DebrecenBármilyen a szokásostól eltérő tünetet észlel magán keresse bizalommal a nemigyógyászat Debrecen városában található magánrendelőjét. A HPV szemölcs karfiolszerű, felszíne redős, színe jellemzően rózsaszínes, hússzínű, vagy fehér. A kinövés leginkább a hüvelyben vagy a hüvelybemenet körül alakul ki vagy  a gáttájékon, a végbélnyílás körül és a péniszen jellemző. Nők esetében a HPV teszt elvégzésére lehetőség van a rákszűrés alkalmával. A nemigyógyászat debreceni magánrendelésén előzetes időpont egyeztetéssel végezzük el a szűrővizsgálatokat. A HPV vírus sokszor tünetmentesen van jelen, így semmilyen panaszt nem okoz, míg máskor szemölcsök jelennek meg, amelyek erős viszkető érzést generálnak és olykor fájdalmat is okoznak az érintett területen. Szexuális együttlétek alkalmával a fájdalomérzet fokozódhat és szélsőséges esetekben a szemölcs akár vérezhet is. A szemölcsök állapota rosszabbodhat, ha nyirkosan, nedvesen hagyjuk őket, illetve, ha más típusú szemölcsökre való gyógyszert, ecsetelőt használunk ellenük. Amint nemi szerve tájékán szemölcsök jelennek meg, keresse fel magánrendelőmet Debrecenben.

A genitalis szemölcsök kezelése – Nemigyógyászat Debrecen

A HPV gyógyítására jelenleg az orvostudományban nincs lehetőség, a betegség kezelése a szemölcsök kezelésében teljesedik ki. A HPV sokszor hosszú éveken keresztül tünetmentesen van jelen szervezetünkben, amikor immunrendszerünk legyengül a vírus szemölcsökkel jelentkezik. Ezek kezelésére azonban több alternatíva is van.

  1. A fagyasztásos eljárás folyékony nitrogénnel történik. A beteg először hirtelen erős hideget érez, majd lüktetést, utoljára pedig égető forróságot. Az eljárás után egy hólyag keletkezik, ez néhány nap alatt magától meggyógyul, fontos, hogy szárazon kell tartani! A fagyasztásos eltávolítás első sorban a nagyobb méretű szemölcsöknél alkalmazható.
  2. A szemölcsök eltávolítására lehetőség van ecsetelő oldattal is. Ezt kellemetlen érzés kíséri, esetleg néhány napig a szemölcs és környéke erősen égető érzést generálhat.  Ez az eljárás jellemzően a kisebb méretű szemölcsöknél kerül alkalmazásra.
  3. Az ecsetelő mellett a krémek alkalmazására is lehetőség van, ezek hámlasztó hatásúak. A krémek kevesebb kellemetlenséget okoznak, mint az ecsetelők.
  4. Nagyobb méretű szemölcsöknél alkalmazható kezelés az égetés is. Az égetésre pákával vagy lézerrel van lehetőség.

A HPV ellen adathatunk be magunknak védőoltást, illetve csökkenthetjük a vírus elkapásának esélyét azzal, ha kevesebbszer váltogatjuk nemi partnereinket, ha óvszert használunk, bár az a HPV- vel szemben nem nyújt teljes védelmet. Bármilyen tünetet észlel magán keresse bizalommal a nemiogyógyászat Debrecen városában található magánrendelőjét!

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.