Nemigyógyászat - Venerológia

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

WHO becslése szerint évente körülbelül 250 millió szexuális úton közvetített megbetegedés fordul elő a Földön, az egyik legnagyobb egészségügyi problémát jelentve világszerte. A nemi úton terjedő betegségeket, egy angol nyelvű kifejezés rövidítésével, STD néven, (Sexually Transmitted Diseases) szoktuk összefoglalóan említeni. Ide tartoznak a klasszikus nemi betegségek, többek között a szifilisz, a gonorrhoea, valamint mindazok a különféle kórokozók által előidézett fertőző megbetegedések, melyek szexuális érintkezéssel kerülnek át egyik emberből a másikba. A nemi úton terjedő fertőzéseket sokféle kórokozó okozhatja, többek között baktériumok, vírusok, gombák, és egyéb mikrobák.
Egyetlen együttlét alkalmával többféle kórokozóval is fertőződhetünk. A fertőzés módjától, jellegétől függően a tünetek megjelenése változatos lehet. Előfordulhat, hogy a szexuális kapcsolat után néhány órával már panaszok jelentkeznek, más esetekben néhány nap vagy hét múlva, de az sem ritka, hogy hónapok múlva jelennek meg az első tünetek. A legnagyobb gondot ezen, korai szakban tünetmentesen zajló esetek jelentik. Egyrészt a fertőzés továbbadásának nagyobb az esélye, másrészt gyakoribbak a szövődmények. Bármilyen enyhének tűnnek is a panaszok, kezelés nélkül nincs gyógyulás. Fontos tudni, a kezeletlen esetekben gyakoriak a szövődmények. A kórokozók megbetegíthetik a belső nemi szerveket, előidézve azok krónikus gyulladását, ez pedig akár meddőséghez is vezethet. Amennyiben a kezeletlen nőknél terhesség alakul ki, a fertőzés nemcsak az anya, de a születendő magzat egészségét is súlyosan veszélyezteti. A nemi úton terjedő betegségek többsége tökéletesen gyógyítható. Panaszok esetén érdemes a tünetek észlelését követően mihamarabb a nemigyógyászattal is foglalkozó rendelést felkeresni, lehetőség szerint a partnerrel együtt, hogy a kivizsgálás és kezelés párhuzamosan megtörténhessen, és elejét vegyük a „ping-pong” fertőződésnek. A pontos kivizsgálás elengedhetetlen ahhoz, hogy célzottan, és ne vaktában történjen a kezelés. Ugyanilyen lényeges, hogy a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatokat is megtörténjenek, ugyanis a panaszok, tünetek enyhülése, megszűnése nem feltétlenül jelent egyet a fertőzés megszűnésével!
Ha bármilyen fertőzés jeleit észleli önmagán vagy partnerén, azonnal forduljanak szakorvoshoz, hogy a korai szakaszban elvégzett vizsgálatok segítségével célzott kezelés történhessen, amivel megelőzhetőek a későbbi szövődmények.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!