Gyermek bőrgyógyászat

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A gyermek nem kis felnőtt. A korosztály bőrgyógyászati ellátása megfelelő jártasságot igényel. A csecsemők, gyermekek, a serdülők számos olyan bőrbetegségben szenvedhetnek, amelyek a felnőtteken nem, vagy másképp fordulnak elő, vagy eltérően történik a kórlefolyásuk. A bőr anatómiai és funkcionális szempontból is különbözik a felnőttekétől. A hám vékonyabb, sérülékenyebb, az immunrendszer is fejletlenebb, így fogékonyabbak a bakteriális, vírusos, illetve gombás fertőzésekre.

Utóbbi években, évtizedben az egyik leggyakoribb, legtöbb nehézséget, odafigyelést igénylő megbetegedés az: Atopiás ekcéma

Általában csecsemőkorban kezdődik. Az “atópiás” szó egy bizonyos allergiás hajlamra utal, az “ekcéma” pedig a bőrgyulladás egy formája. Az atópiás dermatitis (AD) krónikus, viszkető, gyulladásos bőrbetegség. Csecsemő- és gyermekkorban a leggyakoribb. Becslések szerint a 6–7 éves és a 13–14 éves gyermekek 5–20%-át, a felnőttek 1–3%-át érinti.

Az atópiás ekcéma jellemzői
Az ekcéma nem fertőz, nem lehet “elkapni” másoktól. Időnként viszont felülfertőződik baktériumokkal, ami tovább rontja az állapotot. A viszketés olyan mértékű is lehet, hogy megzavarja az éjszakai nyugalmat.
Csecsemőkorban az arcon, a végtagok feszítő felszínén jelentkezik, később inkább a térd- és könyökhajlat a jellemző előfordulási helye. A legtöbb gyerek iskoláskorra “kinövi”, de vannak, akik felnőttkorukban is küszködnek a száraz, viszkető bőrrel. Kivételesen az is előfordul, hogy felnőttkorban jelentkezik először.

Az atópiás ekcéma kezelése
Kezelésében központi szerepet játszanak a különböző gyulladáscsökkentő krémek. Legalább ennyire fontos azonban a megfelelő bőrápolás, mely jelentősen csökkentheti a szükséges gyógyszertartalmú (szteroid, immunmoduláns) krémek mennyiségét.
Az atopiás ekcéma egyéb írásmódjai és elnevezései: Atopiás/atópiás ekcema/ekcéma/eczema/ekzema, AD (atopias dermatitis)

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!