Allergia tesztek - Allergológia Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Az allergia – Allergológia Debrecen

Az allergológia Debrecen városában található magánrendelőjében az allergiás reakciók mindegyik típusával foglalkozunk. Az allergia megjelenése változatos, egyénenként teljesen eltérő reakciókkal reagálunk ugyanarra az anyagra. Az allergia hibás védekezési reakció, olyan anyagokra válaszol az allergiás betegek szervezete erős védekezéssel, amelyek nem jelentenek valós veszélyt. Az allergia tehát nem más, mint az immunrendszer hibás védekező reakciója. Az allergiás válaszreakciót beindító anyagot allergénnek nevezzük. Az allergének sokfélék lehetnek, az allergéntől függően különböző allergiákról beszélhetünk. Gyakori a légúti allergia, ez jelenthet por-, vagy pollen allergiát, de akár az állatszőr is kiválthatja a reakciót. Az étel allergia esetében olyan anyagokra reagálunk, amelyeket a táplálkozás során viszünk be szervezetünkbe. A gyógyszerallergia egy speciálisabb allergia fajta. És talán a leggyakoribb allergiának a bőrallergia tekinthető. Ez ugyanis lehet egy közvetlen érintkezésre adott válaszreakció, fémallergia, vegyi anyagokra való érzékenység, de lehet más allergiák kísérő tünete is. A gyógyszer és az étel allergiát általában jellemzik bőrelváltozások is. Az allergiás reakciók jellegét az allergia határozza meg.

A légúti allergia tünetei jellemzően a tüsszögés, orrfolyás, könnyezés. Az étel allergiát bélbántalmak, hasi panaszok és bőrkiütések, bőrvörösödés kíséri. A bőrreakciókat pedig értelemszerűen a bőrön jelentkező elváltozások jellemzik.

Az allergia tesztelése – Allergológia Debrecen

Az allergológia debreceni magánrendelőjében is foglalkozunk allergia tesztek elvégzésével. A tesztek célja, hogy beazonosítsuk az allergiás reakciót beindító allergént, vagy allergéneket. Az allergia gyógyításának ez az első lépése, hiszen ha már tudjuk mi váltja ki a reakciót meg tudjuk gátolni az újabb érintkezést.

A Prick teszt – Allergológia Debrecen

allergológia debrecenAz allergológia debreceni rendelőjében a Prick teszt a leggyakrabban alkalmazott eljárás az allergének beazonosítására. Ennek oka, hogy a teszt megbízható eredményeket ad, gyors és igen olcsó is. A tesztet az alkar belső részén végzik el. Az allergének kis mennyiségét juttatják a bőrre, majd egy apró karcolást ejtenek, hogy a bőr jobban érintkezzen az allergénnel. Ezek után a bőr reakcióit tanulmányozva állapítják meg az allergiát. Az allergének bőrre csepegtetése pár perces művelet, a reakció felmérése körülbelül negyed óra, így a teszt elvégzése fél óránál semmiképpen sem tarthat tovább. A teszt elvégzésénél mindig használnak egy olyan anyagot viszonyítási pontnak, amely biztosan allergiás reakciót vált ki.

Vérvizsgálat – Allergológia Debrecen

A vérvizsgálat során a vérben található antitesteket mérik. Ezek azok az anyagok, amelyek, ha magas számban vannak jelen az allergiát jelent. A vérvizsgálat elvégzésére általában akkor kerül sor, ha a bőrtesztet valamilyen tényező kizárja, ez lehet súlyos bőrbetegség, vagy az allergia csúcsszezonja. A vérvizsgálat drágább, mint a bőrteszt és a kapott eredményre is többet kell várni. A kapott eredmények mindkét vizsgálattal megbízhatónak mondhatóak.

Orrváladék vizsgálata – Allergológia Debrecen

Az allergológia debreceni magánrendelőjében akkor alkalmazzuk az orrváladék mikroszkópos vizsgálatát, ha a náthás jellegű allergiás reakciókat produkál a beteg. Ebben az esetben az orrváladékból olvashatóak ki a legpontosabb információk.

Allergia vizsgálatok számos formában léteznek. Vannak tesztek, amelyekkel a légzésfunkciót vizsgáljuk, ez az asztma jelenlétét állapítja meg, ez mellett az ilyen teszt nem csak az allergia kimutatására alkalmas, de annak mértékét is megmutatja. Az Epicutan teszt elvégzésére a bőrallergiás tüneteknél kerül sor. Tapaszok segítségével az allergének kivonatát a háthoz erősítjük és a válaszreakciókat tanulmányozzuk. Az allergológia Debrecen városában található magánrendelőmben az allergén beazonosítása után az allergiát is kezeljük.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.