A rosszindulatú bőrdaganatokról általában – Bőrgyógyászat Debrecen városában

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A rosszindulatú bőrdaganatok – Bőrgyógyász Debrecen

A bőrdaganatok a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedésnek számítanak, de ha rendszeresen felkeresi a bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőjét és részt vesz anyajegy szűrésen, ezek az elváltozások időben kiszűrhetők. És ebben az esetben száz százalékban kezelhetőek.

A bőr a legnagyobb érzékszervünk, testünk külső rétege, amely fontos szerepet tölt be a  hő, a fény, a sérülések és a fertőzések elleni védelemben, a szervezet hőszabályozásában, valamint a víz, a zsír és a D-vitamin tárolásában. A bőr össztömege körülbelül 3kg. Három fő rétegre lehet bontani, a legkülső réteg a hám, a középső az irha, és a legbelső a zsírszövet.

A bőrrák jellemzően a legkülső bőrrétegnél alakul ki, ott is első sorban azokon a területeken, amelyek sűrűn fedetlenek és ki vannak téve a napfény ártó sugarainak, nagyon gyakran az arcon alakulnak ki a rosszindulatú daganatok. A bőrgyógyász debreceni magánrendelőjében dermatoscop alkalmazásával szűri ki a rosszindulatú elváltozásokat. Ilyen szűrésen ajánlott évente – kétévente részt venni, hiszen ilyen sűrűségű vizsgálatok mellett még időben kiszűrhetőek a rosszindulatú elváltozások. A betegség jellege attól függ, hogy melyik sejttípusból indul ki.

A rosszindulatú daganatok kialakulása – Bőrgyógyászat Debrecen

rosszindulatú daganatok - bőrgyógyászat debrecenA bőrgyógyászat debreceni rendelőjében is próbáljuk felhívni a betegek figyelmét a bőrrák kialakulásában szerepet játszó veszélyeztető tényezőkben. Ezen tényezők jelenléte nem garancia a bőrrák kialakulására, de növelheti a betegség megjelenésének esélyét. Ezekből a tényezőkből nagyon sok olyan, amelyet egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk, kiiktathatunk. Fontos, hogy fordítsunk erre egy kis figyelmet. Minimális odafigyeléssel és életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a betegség kialakulását.

A bőrrák kialakulásában szerepet játszó tényezők – Bőrgyógyászat Debrecen

A bőrrák kialakulásáért felelős tényezők közül az egyik legfontosabb a napsugárzás, a túl sok és túl intenzív UV sugárzás nagy eséllyel vezet a bőrrák kialakulásához. Az sem mindegy milyen bőrtípusúak vagyunk, a világos bőrű személyeknél gyakrabban alakul ki a betegség, mint a sötétebb bőrűeknél. A bőrrák kialakulhat a sima bőrfelületen és kialakulhat anyajegyekből is. Nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik sok anyajeggyel rendelkeznek, ezen belül is leginkább azok veszélyeztetettek, akiknek több a normálistól eltérő anyajegye van. A melanoma kialakulására öröklődhet a hajlam, így nagyobb eséllyel alakul ki a bőrelváltozás azoknál a személyeknél, akiknek a családjában már volt ilyen jellegű megbetegedés. Ha egyszer kialakult nálunk a bőrrák, később nagyobb valószínűséggel újulhat ki, azoknak, akik túl vannak egy bőrrák elleni beavatkozáson a kezelés után ajánlott fél évente meglátogatni a bőrgyógyász debreceni magánrendelőjét, és náluk a későbbiekben is fontosak a rendszeres szűrő vizsgálatok. Immunproblémákkal küzdő embereknél könnyebben alakulhat ki a betegség.

Bőrgyógyászat Debrecen és a rosszindulatú bőrdaganatok típusai

A rosszindulatú bőrráknak több típusa is van. A legismertebb, leggyakoribb típusa a melanoma, ez ép bőrfelületből és festékes anyajegyekből is kialakulhat. A melanoma kezelése leginkább sebészi beavatkozással történik, de emellett gyógyszeres kezelés és az immunrendszer erősítést célzó kúrákat is alkalmaznak.

A spinalioma, az elszarusodó laphám leginkább arcon, nyakon és kézháton alakul ki. Kinézetét illetően enyhén kiemelkedő, sárgásbarna, elszarusodó felszínű daganat, jellemzője, hogy gyorsan nő és áttéteket is gyorsan képez.

A basalioma, alapsejtes bőrrák leginkább az idősebb korosztály képviselőinél alakul ki. Erre a típusra nem jellemző az áttétek képzése, viszont roncsoló hatással van a környező szövetekre. Bármilyen a normálistól eltérő jelenséget tapasztal magán, keresse fel a bőrgyógyászat Debrecen városában található magánrendelőjét.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.