A pikkelysömör – Bőrgyógyászat Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A pikkelysömörről – Bőrgyógyászat Debrecen

A pikkelysömörben szenvedő betegek száma napjainkra jelentősen megemelkedett, a bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőmben azonban kezelni tudjuk a betegséget. A pikkelysömör gyógyítására sajnos még nincs végleges gyógyír, de a betegség tünetei kordában tarthatóak, és a megfelelő kezelés alkalmazásával a betegség teljesen tünetmentessé tehető.

A pikkelysömör olyan bőrbetegség, amely elsősorban a bőrt és a körmöket támadja meg, de olykor az ízületekre és ritkán a nyálkahártyára is átterjed. A betegség a szarutermelő sejtek a, keratinocyták túlburjánzásával alakul ki. Ezek fokozott működésének köszönhetően a bőr elszarusodása fokozottá válik.

A pikkelysömör bármilyen korban kialakulhat, de leggyakrabban a 20 és 30 éves korosztály tagjainál jelentkezik. Ma Magyarországon körülbelül 200.000 diagnosztizált pikkelysömörös beteg van.

A pikkelysömör kialakulása – Bőrgyógyászat Debrecen

bőrgyógyász debrecen városában olcsónA bőrgyógyászat Debrecenben sok pikkelysömörös beteget lát el. A betegség kialakulásában fontos szerepe van a genetikai hajlamnak. A kialakulásáért felelős gének közül eddig hetet azonosítottak sikeresen. A hajlam öröklése önmagában azonban még nem eredményezi a betegség kifejlődését. Általában egy külső tényező is hozzájárul a pikkelysömörhöz.

A külső tényezők többfélék lehetnek, mindenkinél más az, ami a genetikailag öröklött hajlamot generálja. Sok olyan esettel találkoztam már, ahol a pikkelysömörért felelős gének megvoltak, de a betegség mégsem jelentkezett. A pikkelysömör nagyon sokszor jelentkezik olyan pácienseknél, akiknél depresszió alakul ki, de a dohányzás és az elhízás szintén beindíthatja az öröklött géneket. A külső tényezőket nehéz beazonosítani.

A pikkelysömör tünetei – Bőrgyógyászat Debrecen

A bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőmben a pikkelysömör minden típusával foglalkozunk. A betegségnek két típusáról beszélhetünk, ezek az I –es és II – es típus.

Az I- es típusba azok a megbetegedések tartoznak, amelyek korainak számítanak, vagyis még 40 éves kor előtt kialakulnak. A II – es típusba a késői kialakulású betegségeket soroljuk, ezeknél a családi halmozódás nehezen mutatható ki, illetve ezekben az esetekben a pikkelysömör gyakrabban jelentkezik a körmökön és ízületeken.

A betegség leginkább azokon a testtájakon alakul ki, amelyek intenzíven ki vannak téve külső irritációnak. Először csak apró, vörös pöttyök jelentkeznek, amelyek felszínén ezüstös pikkelyek vannak. Ezeket apró göböcskék veszik körül. A beteg testfelszín mérete nagyon változó, van, akinél csak kis foltokban jelentkezik a betegség, míg másoknál az egész testfelületet beborítja. A körmökön kicsi, olajcsepphez hasonló foltokban jelentkezik a pikkelysömör. A köröm alatt felrakódások alakulnak ki, ezek megemelik a körmöt.

Tipikusan érintett területeknek számítanak a végtagok külső felszíne, a hajas fejbőr, a has alatti bőrfelszín és a combhajlat. Súlyosabb esetekben a betegség a tenyéren és az arcon is jelentkezhet. A különböző területeken jelentkező tüneteket a bőrgyógyászat Debrecenben található rendelőjében eltérő kezelésekkel tesszük tünetmentessé.

A pikkelysömör nem fertőző betegség, sajnos azonban ez még nem tudatosult a társadalomban és a betegségben szenvedőket sok negatív előítélet éri. Így a betegség nem csak fizikális tüneteket produkál, alanyai lelkileg is sérülnek. A jól látható helyen kialakult pikkelysömörrel nehezebb a párválasztás és a munkahely keresés is. A pikkelysömör több formában jelentkezhet, vannak, akiknél egy terület válik csak érintetté, míg másoknál a pikkelysömör folyamatosan változó területeken alakul ki. A bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőmben megtaláljuk a megfelelő kezelési módot, amivel tünetmentessé tesszük a betegséget!

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.