A HPV - Nemigyógyászat Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A human papilloma vírus- Nemigyógyászat Debrecen

A nemigyógyászat Debrecen városában található rendelőmben a HPV vírusos megbetegedések kezelésével is foglalkozunk, rendelőnkben lehetőség van a HPV szűrésre is. A HPV olyan vírus, amely a hámsejtekben szaporodik és szemölcsök kialakulását generálja. A szemölcsök a bőr felszínén és a nyálkahártyán is kialakulhatnak. A HPV a harmadik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség. A vírusnak közel 130 típusa ismert, ezeknek egyharmada nemi úton terjed, a vírus azért olyan gyakori, mert már a lappangási ideje alatt is fertőz. A nemi aktus mellett a vírus terjedhet fertőzött eszközökkel, tárgyakkal is. Sőt akár anya is megfertőzheti gyermekét szülés során, ebben az esetben a gyermek gégéjében alakulnak ki a szemölcsök.  A tünetként kialakuló szemölcsök, a kondilóma a hámsejtek túlburjánzása. Amely mind színében, mind szerkezetében élesen elhatárolódik, mérete változatos lehet.

A HPV tünetei – Nemigyógyászat Debrecen

nemigyógyászat Debrecen - HPV kezeléseA nemigyógyászat debreceni rendelőjében a HPV szűrést gyermekvállalás előtt ajánlott elvégezni. A vírus lappangási ideje hosszú, háromtól nyolc hónapig is terjedhet. A vírus ez a hosszú lappangási idő alatt is fertőző, ebben az időszakban a betegek úgy adják tovább a fertőzést, hogy nem is tudnak róla. A HPV vírus legjellemzőbb tünetei a szemölcsök, ezek kialakulása attól függ, hogy milyen jellegű HPV-vel vagyunk fertőzöttek. A nemi szervi szemölcs a nemi szervek környékén alakul ki. A közönséges szemölcs a verruca vulgaris első sorban kézfejen alakul ki. Ez jóindulatú laphám daganat, nincsenek olyan veszélyei, mint a nemi szervi szemölcsöknek. A HPV a nemi szervi traktusban többféle tünettel is kialakulhat.

A HPV tünetei a nemi szerveknél – Nemigyógyászat Debrecen

  1. A HPV a nemi szervi régióban gyulladást produkálhat, ez aspecifikus gyulladás. A szeméremtest és a végbél környékén felmaródás alakul ki, és a hüvelyből híg, gennyes folyás távozik el.
  2. A HPV kondilóma tünete a legjellemzőbb. Ez a már fentebb is említett szemölcs. A vírussal fertőzöttek kétharmadánál kialakul a karfiolszerű szemölcs. Szélsőséges esetekben a szemölcsök akár a hüvelyt teljes mértékben elzárhatják. A szemölcs akár be is gyulladhat.
  3. A HPV vírus azért is veszélyes, mert sok típusa a rák kialakulását generálja. Jellemzően alakul ki méhnyakrák HPV vírus következtében. A szemölcsök is elrákosodhatnak, ez az intraepiteliális neoplázia, a rák kezdetleges formája.

A HPV kezelése – Nemigyógyászat Debrecen

A közönséges szemölcsökkel a betegek ritkán kérnek szakorvosi segítséget, sok esetben azok maguktól hegesedés nélkül el is múlnek. A nemi szervi szemölcsök agresszívabban viselkednek. A páciensek ezekkel a szemölcsökkel keresik fel a nemigyógyászat debreceni rendelőjét.

A szemölcsök kezelésére több alternatíva is van. Mivel a legtöbb szemölcs nagától elmúlik, így ritkán van szükség agresszív beavatkozásra. Szükség esetén a szemölcsöket el lehet tüntetni fagyasztásos módszerrel, ennél folyékony hidrogént használunk, vagy sebészi bemetszéssel, Volkamm kanál használatával. Ennek egyetlen hátránya, hogy csak a felszínről tünteti el a szemölcsöt, így nagy a kiújulás esélye. Immunerősítő gyógyszerek szedésével meg lehet gátolni a szemölcsök kiújulását. A szemölcsök kezelése lehetséges ecsetek, sejtosztódást gátló kenőcsök kezelésével is. Bármilyen tünete, panasza van, keresse bizalommal a nemigyógyászat Debrecen városában található rendelőmet.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.