A dermatitis kezelése – Bőrgyógyász Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A dermatitis típusai – Bőrgyógyász Debrecen

A bőrgyógyász Debrecen városában található rendelőnkben sajnos nap, mint nap találkozunk olyan betegekkel akik dermatitissel küzdenek. A dermatitis ismertebb nevén ekcéma, a bőr bevörösödésével járó, kellemetlen viszketést okozó gyulladása. Több típusáról is beszélhetünk, ezek:

–        atópiás dermatitis: ez a típus veleszületett hajlamon alapszik, krónikusan visszatérő betegség. A betegség jelentkezését azonban külső tényezők generálják, mint például a klíma, stressz és különböző allergének.
–        kontakt dermatatis: ebben az esetben az ekcéma külső dolgokkal való érintkezés után jelenik meg. Ennek a típusú ekcémának további két altípusát lehet megkülönböztetni;

  1. primér irritáns dermatitis: külső irritáló hatású tényezőkkel való érintkezés váltja ki, ezek gyakran szappanok, mosószerek, tisztítószerek és különböző vegyi anyagok.
  2. allergiás kontakt dermatitis: allergénekkel való érintkezés váltja ki a bőrirritációt. Ez a típus általában a kézfejen jelentkezik, így kézdermatitisnek is nevezik. Az allergiás reakció bármilyen korban jelentkezhet.

A dermatatis kezelési alternatívái – Bőrgyógyász Debrecen

dermatitis kezelése - bőrgyógyász DebrecenA bőrgyógyász Debrecen városában található rendelőnkben teljes körű kivizsgálást tudunk nyújtani. Fontos, hogy a betegségeket komplexen kezeljük. Hangsúlyt kell fektetni a tünetek kezelésére és a háttérben meghúzódó kiváltó okra is, a tartós gyógyulás érdekében.

Az atópiás dermatitis kezelése talán a legösszetettebb, mivel ezt öröklött allergiás hajlam váltja ki. Először is ki kell deríteni, hogy mi az a dolog, amire az illető allergiás, szakembereink általában már az ekcéma kialakulásának helyéből és jellegéből meg tudják mondani mi, lehet a kiváltó tényező, de az allergia teszt biztos visszaigazolást nyújt. A későbbiekben a kezelés első és legfontosabb lépése, hogy ezeket az allergéneket kerüljük. Az allergének kiiktatása mellett nagyon fontos a helyes bőrápolás, és a kenőcsök utasításszerű alkalmazása. A bőrgyógyász Debrecen városában található rendelőnkben tejes körű felvilágosítást kap. Oda kell figyelnie arra, hogy ne szárító fürdőszereket használjon, hogy megfelelő típusú hidratáló krémeket vigyen fel bőrére, azért, hogy a kiszáradást teljesen meg tudja előzni. Mindenképpen kerülje a forró fürdőket és dörzsölő hatású textíliákat. A kezelésnek nagyon fontos lépése a viszketés csillapítása, erre külön viszketéscsillapítót szoktunk ajánlani. A viszketés megszüntetése alapvető lépés a kezelésben. Ha megszűnik ez a kellemetlen, irritáló érzés, a betegnek is kisebb lesz a kényszere arra, hogy vakarja a begyulladt bőrt. Gyakran alkalmaznak a kezelés során immunmodulánsokat, ezek olyan vegyületek, amelyek az immunrendszerre hatnak, csökkentik a gyulladásos reakciót és belobbant sejtekre is hatnak.

A kontkakt dermatatitis kezelése jóval egyszerűbb. Esetében a begyulladt bőrfelületet szappannal és vízzel kell megmosni. Ezzel eltávolítjuk az allergént és csökkentjük az irritációt. Azonban, ha a tünetek nem enyhülnek és a helyi kezelés nem segít, forduljon a bőrgyógyász Debrecen városában található rendelőnkben dolgozó szakembereinkhez.

A dermatitis megelőzése – Bőrgyógyász Debrecen

Mindkét típusú ekcéma esetében az első lépés, amivel a reakció kialakulását meg lehet előzni az az allergén beazonosítása. Ha ez meg van és kerüljük az érintekést a kiváltó okkal, így akár teljesen tünetmentesen is élhetünk. Az atópiás dermatitis esetében a bőrt nagyon óvatosan kell kezelni, óvni kell a tartós, erős napfénytől, figyelni kell arra, hogy milyen bőrápolókat használunk. A betegség belobbanásában nagy szerepet játszik az egyén lelki állapota, súlyosabb esetekben a kezelésbe pszichológust is be szoktak vonni. Nagyon fontos, hogy amint tüneteket észlelnek, keressék fel a bőrgyógyász Debrecen városában lévő rendelőnket, szakembereink gyorsan és hatékonyan tudnak segíteni.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.