A dermatitis – Bőrgyógyászat Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Mi az a dermatitis? – Bőrgyógyászat Debrecen

A bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőnkben nagyon gyakran találkozunk dermatitistől szenvedő betegekkel. A dermatitis ismertebb nevén ekcéma, bőrgyulladás. A dermatitisnek két alapvető típusát különböztethetjük meg;

–        atópiás dermatitis
–        kontakt dermatitis.

Az atópiás dermatitis – Bőrgyógyászat Debrecen

Az atópiás dermatitis allergiás jellegű bőrgyulladás, az ekcéma egyik típusa. A bőrgyulladásnak ez a típusa olyan egyéneknél jelentkezik első sorban, akik allergiás hajlamokkal rendelkeznek. A bőrön jelentkező tüneteknek több fajtája is lehet. Sokszor a bőrön apró vöröses, száraz kiütések jelennek meg, amelyek erősen viszkető érzést generálnak. Máskor a vörös kiütések inkább dudor jellegűek és hólyagokat képeznek. Ezek a hólyagok gyakran nedveznek vagy hámlanak. Bizonyos idő után a bőr pikkelyessé válik és megvastagszik. Nagyon fontos, hogy amint a vörös kiütések megjelennek, keresse fel a bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőnket. A bőrgyulladás imént felsorolt megjelenési típusai jelzik a gyulladás mértékét is. Fontos, hogy a kezelést minél hamarabb kezdjük meg, az ilyen jellegű dermatitis elhatalmasodva komoly betegségnek számít.

Az atópiás dermatitis tehát allergiás reakció, az allergének vagy belégzéssel, vagy közvetlen érintkezéssel lépnek kapcsolatba szervezetünkkel. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele a betegség nem fertőz, allergiás jellegű! A kezelése nehéz, hosszan tartó és sajnos nagyon gyakran kiújul.  Gyenge immunrendszerrel rendelkezők hajlamosabbak az allergiás betegségekre, ezt fokozhatja stressz, vagy a negatív lelki állapot.

A kontakt dermatitis – Bőrgyógyászat Debrecen

bőrgyógyászat Debrecen - dermatitis kezeléseA kontakt dermatitis hasonló jellegű bőrgyulladás, mint az atópiás. Csak ebben az esetben bármilyen bőrrel érintkező anyag kiválthatja a reakciót. Ez a típus csak közvetlen érintkezés hatására alakul ki. Megjelenési formája is hasonlít atópiás társáéhoz, vörös, viszkető bőr, amely idővel megvastagszik. A bőr megvastagodásával mély repedések képződhetnek, amelyeket erős fájdalom kísér. Ebben az esetben is allergiás reakcióként kell kezelni a betegséget, a bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőnkben mindkét típust gyógyítani tudjuk, keressen bennünket bizalommal! Nagyon fontos, hogy a tünetek megjelenése után minél hamarabb jelentkezzen, mivel a betegség gyorsan elhatalmasodhat.

A dermatitis kiváltó okai – Bőrgyógyászat Debrecen

A két különböző típusú dermatitis kiváltó okai mások. A kontakt dermatitis esetében a kiváltó tényezők listája rövidebb. Ebben az esetben csak közvetlen érintkezés hatására alakul ki az allergiás jellegű reakció. A reakciót jellemzően bizsu ékszerekkel, ragasztókkal, fémekkel és festékekkel esetleg nem megfelelő kozmetikumokkal való érintkezés váltja ki. Egy bőrteszt elvégzésével a kiváltó okra könnyen fényt deríthetünk. Ha felkeresi a bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőnket betegségét kezeljük, de ez mellett nagyon fontos, hogy a továbbiakban az érzékenységet kiváltó tárgyakat kerülje!

Az atópiás dermatitis kiváltó okai összetettebbek lehetnek, mivel nem csak közvetlen érintkezéssel, hanem belégzéssel is kapcsolatba kerülhetünk az allergénnel, sőt ételallergia is kiválthat ilyen jellegű tüneteket. Tipikus allergének az atópiás dermatitis esetében:

–        tejtermékek, tehéntej, tojás
–        vegyszerek, ezek belégzés és érintkezés során is veszélyesek lehetnek az arra érzékenyek számára
–        dohányfüst
–        pollen, penész, poratka, állat szőr
–        erős izzadás
–        hideg idő, ennek külön típusa van, közismerten hideg ekcémának nevezik
–        zöldségek, élelmiszerek
–        mosószer.

Az atópiás dermatitis esetében a kiváltó ok lényegében bármi lehet, egyéntől függ, mindenki másra érzékeny. Nagyon fontos, hogy ha tüneteket észlel magán, keresse fel a bőrgyógyászat Debrecen városában található rendelőnket!

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.