A bőrrák kialakulása - Bőrgyógyászat Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A bőrrák kialakulásáról – Bőrgyógyászat Debrecen

A bőrrák kialakulása a hámszövetből, a kötőszövetből vagy a zsírszövetből indul, bármilyen elváltozást észlel magán, keresse bizalommal a bőrgyógyászat Debrecen városában található magánrendelőmet.

A bőrrák kialakulásának belső folyamatai a szabálytalan sejtszaporulatra vezethetők vissza. Ezek a sejtszaporulatok invázióval vagy áttétképzéssel alakulhatnak ki. Az ilyen jellegű kontrollálatlan növekedést több tényező is generálhatja, a szabálytalan növekedés visszavezethető DNS – hibákra, genetikai mutációkra. Egy daganat kialakulásához több ilyen mutáció szükséges. Ezek a hibák kemikáliák, fizikai hatások lehetnek, vagy éppen öröklődhetnek vagy akár spontán is megjelenhetnek.

A bőrdaganatok lehetnek jóindulatúak, mint például a festékes anyajegy, a fibroma, vagy a szemölcs és lehetnek rosszindulatúak is. A rosszindulatú bőrdaganatok közül a melanoma a legveszélyesebb, ez hamar áttétessé válik. Legalább évente szükséges az anyajegyek ellenőrzésének elvégzése, erre a bőrgyógyászat debreceni magánrendelőjében előzetes időpont egyeztetéssel van lehetőség.

A bőrrák kialakulását generáló tényezők – Bőrgyógyászat Debrecen

anyajegy elváltozások - bőrrák - bőrgyógyászat debrecenA bőrrák kialakulását több tényező is generálhatja. A betegség kialakulásának legnagyobb növelő tényezője maga a betegség. Azoknál a pácienseknél, akiknél már volt diagnosztizált karcinóma, bőrdaganat, nagyobb arányban újul ki a daganatos elváltozás. Nem csak az számít, hogy az illetőnek volt-e karcinómája, hanem az is, hogy hány volt. Azoknak a betegeknek, akiknek öt karcinómájuk volt az elmúlt pár évben kétszer nagyobb esélyük van a betegség kiújulására, mint azoknak, akiknek három karcinómájuk van, és esélyeik ötször nagyobbak azokhoz képest, akiknél nem volt diagnosztizált karcinóma.

A betegség kialakulásának esélyeit növeli az ekcéma is. A karcinóma kialakulása és az ekcéma közötti kapcsolat mibenléte a kutatóknak sem tiszta, ez a terület még tanulmányozás alatt áll. De a számadatok azt bizonyítják, hogy akinek a családjában az ekcémás betegség jelen van, annál nagyobb eséllyel alakul ki bőrdaganat. A bőrgyógyászat Debrecen városában lévő magánrendelőjében bőrbiopsziával történik a betegség diagnosztizálása.

A harmadik legnagyobb hatású tényező, amely növeli a bőrrák kialakulásának esélyét az az erős napsugárzás. Az UVB napsugaraknak köszönhető a basal- és pikkelysejtes karcinóma kialakulása. Az UVA sugarak pedig a melanoma kialakulását generálják, ezek a bőr mélyebb rétegeibe hatnak. A szoláriumban is UVA sugarak érnek bennünket. A túlzásba vitt napozás és szoláriumozás roncsolja bőrünk szerkezetét és növeli a bőrrák kialakulásának esélyét.

Az anyajegy kialakulására hajlamosító tényezők – Bőrgyógyászat Debrecen

A világos bőrű embereknél könnyebben alakul ki a betegség, az Ő bőrük érzékenyebb és az ártó külső tényezőkre is érzékenyebben reagál. Az ilyen bőrtípus könnyen leég, de nehezen barnul be, a bőr felszíne gyakran szeplős.

A bőrdaganat gyakrabban alakul ki azoknál a személyeknél, akik sok anyajeggyel rendelkeznek. Ez az összefüggés visszavezethető arra, hogy az anyajegyekből gyakran alakulnak ki rosszindulatú daganatok. A bőrdaganat kialakulása azoknál is gyakoribb, akinek a családjában előfordult melanoma. A rosszindulatú bőrdaganatok kialakulása gyakoribb az ötven év feletti korosztálynál, náluk is különösen azoknál, akik sokat tartózkodtak a napon.  Az immunrendszeri zavarok szintén növelik a bőrdaganatok kialakulásának esélyét. Az anyajegyek ellenőrzését legalább évente ajánlott elvégezni, ahhoz, hogy a rosszindulatú elváltozások időben kiszűrésre kerüljenek. Bármilyen panasza van, forduljon bizalommal a bőrgyógyászat Debrecen városában található magánrendelőjéhez.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.