A bőrrák - Bőrgyógyász Debrecen

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

A bőrrákról általában – Bőrgyógyász Debrecen

A bőrgyógyász Debrecen városában sokszor kezel bőrrákkal küzdő betegeket. A bőrrák olyan bőrbetegség, amely bárkinél kialakulhat. Több fajtája is van, néhány típusánál, a kialakulásnál van összefüggés az életkorral, de a többségre ez nem jellemző. A bőrrák kialakulása mindkét nem képviselőinél ugyanakkora rizikófaktorú. A betegség legtöbb típusa jóindulatú, de vannak olyan fajtái is, amelyek gyorsan terjedő rosszindulatú daganatok. A bőrrák legnagyobb veszélye talán az, hogy rövid időn belül áttétes lesz. Legveszélyesebb típusa a melanoma.

A bőrrák diagnosztizálása – Bőrgyógyász Debrecen

A bőrgyógyász Debrecen városában a rosszindulatú bőrdaganatot szövetminta vételével diagnosztizálhatja. A bőrön kialakult növedékből vesznek mintát, majd ezt mikroszkópos vizsgálatokkal elemzik. A szövettani mintavétel helyi érzéstelenítéssel történik.

Kissé közvetetten, de szintén a bőrrák diagnosztizálásához kapcsolódik az anyajegyek vizsgálata. A bőrgyógyász debreceni magánrendelőjében dermatoscop alkalmazásával történik a vizsgálat. Az eszköz használatával nagyobb felbontású, tisztább képet kapunk a festékes anyajegyekről. Az anyajegyek vizsgálatát legalább évente ajánlott elvégeztetni. A bőrrák az esetek jelentős részében a festékes anyajegyekből alakul ki. Az anyajegyeinket figyeljük magunknak is. Rosszindulatú elváltozásra utaló jelek:
–        az anyajegy viszketése
–        kellemetlen érzés, fájdalom érzés
–        növekedésnek indul az anyajegy
–        színelváltozáson megy keresztül.

Ezeknek a tüneteknek az észlelése esetén minél hamarabb keresse fel a bőrgyógyász debreceni magánrendelőjét.

A bőrrák típusai – Bőrgyógyász Debrecen

A basalsejtes bőrrák – Bőrgyógyász Debrecen

bőrrák kezelése debrecenEz a típus lassan növekszik, kinézetre leginkább púphoz hasonló, vöröses, pikkelyszerű bőrfelület. Ez a bőrrák azon kevés típusának egyike, amely nem terjed át másik testrészre. Viszont, ha nem kerül időben szakorvosi kezelés alá a bőrben mélyebbre terjedve károsíthatja a szomszédos szöveteket. Amikor a daganat már lentebb terjedt csak sebészi beavatkozással távolítható el.

A laphámsejtes bőrrák – Bőrgyógyász Debrecen

A laphámsejtes bőrrák sem a legveszélyesebb típusok közé tartozik, de ez már bizony átterjedhet a szervezet más területeire is, abban az esetben, ha nem kerül orvosi kontroll alá. Amikor az ajkakon és a fül környékén alakul ki, akkor terjed tovább a legkönnyebben a bőrrák. Ennél a típusnál a bőrrák kialakulásának legnagyobb rizikó faktora a napfény. Ezért is van, hogy első sorban olyan testrészeken fejlődik ki, amelyek ki vannak téve a napsugárzás ártó hatásainak. Az érintett terület környékén a bőr sokszor megvastagszik, és erősen hámlik.

A melanoma – Bőrgyógyász Debrecen

Ez a bőrrák típusai közül a legveszélyesebb és szerencsére egyben a legritkább típus is. Gyorsan átterjed a szervezet más területeire is és ha nem kerül időben orvosi kezelés alá halállal végződik a betegség. A melanoma első tünete egy új folt kialakulás a tiszta bőrfelületen, ez lehet szeplő vagy akár anyajegyszerű is.  De kialakulhat már meglévő anyajegyből is, ezért is fontos, ahogy azt már fentebb is említettük, az anyajegyek évenkénti ellenőrzése. A melanoma a testrész legkülönbőbb területein is kialakulhat, mint például a talpon.

A fentebb említettek a bőrrák típusai közül csak néhány. A bőrrákos megbetegedések a hámszövetből, a kötőszövetből és a zsírszövetből alakulhatnak ki. A jóindulatú bőrelváltozások nem veszélyesek az egészségre, leginkább esztétikai problémát okozhatnak. De azok állapotára is figyelni kell, mert a rosszindulatú elváltozások gyakran azokból alakulnak ki. A jóindulatú bőrelváltozásoknak is több típusa ismert, leggyakoribbak a hámszemölcs, a fibroma és a festékes anyajegy. Bármilyen elváltozást észlel, bőrén keresse fel magánrendelőmet. A bőrgyógyász Debrecenben található rendelőjében az anyajegy vizsgálatok előzetes időpont egyeztetéshez kötöttek.

Keressen minket kapcsolati aloldalunkon szolgáltatásaink vagy konzultáció kapcsán!

Comments are closed.